De afschaffing van verpandingsverboden en de impact op werkkapitaalfinanciering

Verpandingsverboden

Op 4 maart 2025 heeft de Eerste Kamer1 de wet opheffing van verpandingsverboden in Nederland aangenomen. Dit heeft belangrijke gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven en de wereld van werkkapitaalfinanciering, ook wel commercial finance genoemd.

Commercial finance omvat financieringsmogelijkheden voor bedrijven, van werkkapitaal tot gespecialiseerde vormen van krediet, zoals factoring en asset-based lending (ABL). De afschaffing van het verpandingsverbod maakt het voor bedrijven makkelijker om alle uitstaande handelsvorderingen als onderpand te gebruiken bij het verkrijgen van financiering, wat de toegang tot financiering significant vergroot.

Wat is werkkapitaalfinanciering / commercial finance?

Werkkapitaal -in de basis debiteuren, voorraden minus crediteuren- is uitstekend financierbaar. Vooral de financiering van debiteuren is goed mogelijk waarbij dit kan via een regulier krediet bij de bank of via commercial finance. Commercial finance is een overkoepelende term voor verschillende vormen van zakelijke financiering die bedrijven helpen bij het verkrijgen van kapitaal voor werkkapitaalbehoeften. Het kan onder andere bestaan uit factoring en asset-based lending (ABL). 

Het verpandingsverbod 

Tot nu toe hadden bedrijven vaak te maken met verpandingsverboden, die het (deels) moeilijk maakten om de volledige handelsvorderingen te gebruiken als zekerheid bij het verkrijgen van financiering. Gevolg: minder financiering beschikbaar  Dit verbod werd vaak opgelegd in contracten tussen bedrijven en hun financiers, met als gevolg een beperking in beschikbare liquiditeiten.

Flexibiliteit en afhankelijkheid

Met het afschaffen van de verboden krijgen bedrijven meer flexibiliteit. De commerciële druk van grote afnemers neemt af in verband met het achterwege laten van onderhandeling over de verpandingsverboden. Bedrijven kunnen nu handel drijven en contracten sluiten zonder het te leveren goed ook nog zelf voor te moeten financieren. Dat komt – naar verwachting – de verdere handel en productie ten goede.2

Door de afschaffing van de verpandingsverboden ontstaat er significant extra financieringsruimte. Er zijn bronnen die de extra ruimte voor het Nederlandse bedrijfsleven op EUR 1 miljard schatten (Faan, 03-2025).

Conclusie en waar liggen kansen?
  1. Verbeterde toegang tot kapitaal: Bedrijven kunnen nu gemakkelijker financiering verkrijgen op basis van hun (handels) vorderingen, zonder beperkingen van verpandingsverboden. Dit kan hen helpen om sneller kapitaal aan te trekken voor groei of werkkapitaalbehoeften.
  2. Meer flexibiliteit in financiering: Ondernemers kunnen nu actiever gebruik maken van verschillende vormen van commercial finance, zoals factoring en ABL. Dit vergroot de flexibiliteit bij het kiezen van de juiste financieringsstructuur voor hun specifieke behoeften.
  3. Snellere goedkeuring van leningen en kredieten: Het gebruik van handelsvorderingen als onderpand maakt het voor financiers makkelijker om kredieten goed te keuren, omdat de risico’s voor de financiering duidelijker en beter afgedekt zijn. Dit versnelt het proces van het verkrijgen van kapitaal.
  4. Mogelijkheid om vorderingen en voorraden in te zetten: In documentatie is er vaak een koppeling (bijv. maximaal 1/1) tussen het financieren van voorraden vs. handelsvorderingen. Door afschaffing van het verpandingsverbod zijn de volledige handelsvorderingen financierbaar. Dat kan tevens een positief effect hebben op financiering van voorraden. 

Orchard Finance adviseert bedrijven en ondernemers een zorgvuldige afweging te maken welke vorm van commercial finance het beste bij hun situatie past en zich bewust te zijn van de mogelijke (complicerende) risico’s en kosten die deze financieringsopties met zich meebrengen. Door goed geïnformeerd te zijn, kunnen bedrijven optimaal profiteren van de nieuwe mogelijkheden die de afschaffing van verpandingsverboden biedt.

Ook benieuwd naar de aanvullende mogelijkheden die voor uw bedrijf van toepassing zijn? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Daarbij kunnen we stilstaan bij de optimale structuur van financiering.

Dit artikel is geschreven door:
Eelco van de Lustgraaf

  1. Eerste Kamer ↩︎
  2. FAAN ↩︎

Meer nieuws

Cono Financieringsbegeleiding Orchard Finance
24 januari 2025

Financierings­­begeleiding voor CONO Kaasmakers

Financieringsaanvraag TowMotive Westfalia Benelux Orchard Finance
20 januari 2025

TowMotive versterkt marktpositie met de overname van Westfalia Benelux

EyeTi Herfinanciering Corporate Finance Orchard Finance
28 november 2024

EyeTi vernieuwt en verlengt financiering