top of page

Ebusco - Het opbouwen van een complete treasuryfunctie


Van startup tot beursgenoteerd bedrijf in minder dan tien jaar. Een case study over het opbouwen van een complete treasuryfunctie passend bij Ebusco, een innovatief bedrijf met een sterke groeiambitie.


Over Ebusco


Ebusco richt zich op het ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van 100% elektrische stads- en streekbussen en bijbehorende ecosysteem. Het doel van Ebusco is om bij te dragen aan een betere en gezondere leefomgeving door duurzaam en emissievrij vervoer van mensen de standaard te maken. Ebusco is van oorsprong een Nederlands bedrijf met het hoofdkantoor in Deurne.

Op dit moment rijden er meer dan 450 Ebusco-bussen in zeven landen in Europa, waaronder grote steden als Amsterdam, Frankfurt en München.

Ebusco leidt de elektrificatie van het openbaar vervoer met innovatieve zero-emissie bussen door het overwinnen van belangrijke obstakels voor elektrificatie en door een industrie innovator en first-mover te zijn in Europa. Sinds 2012 produceert Ebusco 100% zero-emissie en volledig elektrische bussen.


Uitdaging - Van een startup naar een beursgenoteerd bedrijf in minder dan tien jaar


Groei brengt uitdagingen met zich mee. Ebusco ging in 2021 met succes naar de beurs. Door de beursgang heeft het bedrijf zo'n 315 miljoen euro opgehaald. Met de beursgang wil Ebusco funding ophalen voor verdere internationale groei. Vorig jaar, met de beursgang in het vooruitzicht, ontstond de behoefte om een ​​complete treasuryfunctie op te zetten, passend bij de internationale groeiambities van het bedrijf. Op dat moment werd Orchard Finance ingeschakeld.


Aanpak


Na de succesvolle beursgang besloot Ebusco voor een tweeledige aanpak te gaan: op zoek naar een Treasury Manager en tegelijkertijd werd Orchard Finance ingehuurd om de treasuryfunctie op te bouwen. Orchard Finance is medio november 2021 gestart. In de eerste week is er een Treasury Roadmap ontwikkeld die voor eind november is goedgekeurd door de Paul van Beers, CFO van Ebusco. De belangrijkste elementen van de roadmap zijn:

  • Financieringsstructuur

  • Optimalisatie van kredietrente

  • Kasbeheer structuur

  • Treasury Management Systeem (inclusief betalingsfunctionaliteit)

  • FX-beleid (inclusief handelsplatform)


Resultaat - Een complete treasuryfunctie


In nauw overleg met Jan Hermans (inmiddels gecontracteerd als de nieuwe Treasury Manager) heeft Orchard Finance eind januari - op basis van meerdere Requests of Proposals - het nieuwe Cash Management voorstel (inclusief de TMS oplossing) gepresenteerd aan Ebusco's CFO Paul van Beers. Sleutelwoorden voor dit voorstel zijn:

  • Één manier van werken passend bij Ebusco

  • Centrale controle over alle uitgaande betalingen

  • Schaalbaar en in staat om de geografische groei van Ebusco te ondersteunen

  • Liquiditeit optimalisatie door een cashpoolstructuur op te zetten

  • Kostenefficiënt


In lijn met de cultuur van Ebusco werd er onmiddellijk een beslissing genomen en Orchard Finance beginnen met de implementatie van de voorgestelde structuur.


Medio 2022 is de nieuwe treasury structuur van Ebusco operationeel in ongeveer vijftien landen en is de dagelijkse verantwoordelijkheid overgedragen aan Jan Hermans, Treasury Manager bij Ebusco.


Dankzij een goed beheerd proces van alle betrokken partijen en een grote inzet van Ebusco, heeft Ebusco met succes het doel bereikt om een ​​complete treasuryfunctie op te zetten. Een toekomstbestendige treasury structuur, klaar voor sterke internationale groei.


‘’Orchard Finance overtrof mijn verwachtingen aanzienlijk. We hebben een zeer efficiënte en pragmatische treasuryfunctie die wordt ondersteund door eersteklas treasury-software. Tegelijkertijd realiseerde Orchard aanzienlijke kostenbesparingen.’’
- Paul van Beers, CFO Ebusco

“Dankzij de sterke inzet van het bestuur van Ebusco konden we in zeer korte tijd een nieuwe treasuryfunctie opzetten.’’
- Guus Groote Schaarsberg, Senior Associate Orchard Financebottom of page